#90 Kalapäev

Kolmapäev on uus neljapäev, sest lisaks köögiviljadele tuleb meile kolmapäeviti nüüd ka kala –  astusin kalanduskooperatiivi liikmeks ja kord nädalas saan värskest saagist osa. “Värske” tähendab siinkohal “eile või täna püütud” ja lisaks kala nimele (vt allpool) saan teada ka kalamehe nime ja püügikoha (näiteks tänase merilesta püüdis mulle Martin Newhavenis, Brightoni külje all). Kilohinda tavalise kalakaupmehe või supermarketiga võrrelda pole ma julenud, aga kontseptsioon on väga öko, hipster ja… mis need sõnad kõik on. Põhja-London:)

(M olen kindel, et maailmas on veel palju paiku peale Stoke Newingtoni, kus saab nii jätkusuutlikul moel kala süüa, aga kas te tunnete peale minu veel kedagi, kes mõnes sellises kohas päriselt elaks ka?)

Kõik see saabus mu ellu just parajal hetkel, sest köögiviljaskeem ei suuda mind enam naljalt ühegi liiginimega üllatada ega ladina keeles googeldama panna. Kalad aga… oh, ma teen esimese kolme nädala saagi kohta kohe tabeli:

Brill – Scophthalmus rhombus – sile kammeljas (nb! see pole üldse seesama, kes niisama kammeljas)
Plaice – Pleuronectes platessa – merilest
Dover sole – Solea solea – harilik merikeel
Lemon sole – Microstomus kitt – väikesuulest (nb! the fish is neither a real sole, nor does it have the taste of lemon)

Kõik need kalad ja veel mitmed teisedki mahtusid minu, lihtsameelse, jaoks siiani nimetuse alla “lest”.

(Praegu on vist lestaliste hooaeg. Ootan huvi ja ärevusega, millal hakkavad laekuma kõik need kalad, keda ma siiani olen “tursaks” kutsunud.)

Lisaks oma muudele maheparameetritele saabuvad need kalad minuni nii, nagu jumal nad loonud – lestalistel on vähemalt sisikond välja võetud, teistel aga mitte sedagi. Ma ei ole elus enne kala puhastanud ega fileerinud! Õnneks korraldas kooperatiiv minusuguste jaoks hooaja alguses õpitoa, kus sai nii näha kui proovida, kuidas see käib. Esimene makrell, mille peal katsetasin, nägi lõpuks veidi… katkutud välja, aga teisest sparringupartnerist sain juba kenad fileed kätte!

Makrell on muide seesama, mis skumbria.

Postituse tõi teieni http://www.kalapeedia.ee/, mis on päriselt ka olemas.

 

2 kommentaari “#90 Kalapäev”

  1. Sina ja Tasmaania olite tõesti mu põhilised kahtlusalused selles osas, Maris:) Aga mis nimedega kalad sinuni jõuavad ja kuidas sa neid valmistad? Üldse, jagage häid kalaretsepte!

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: