me koos me koos all noore kahvatu kuu

Eile õhtul, kui ma laulmast koju tulin, oli taevas selge. Miks ta ei oleks võinud selge ja tähti täis olla seal Võrtsjärve ääres reede ja laupäeva öösel, sellest ma ei saanudki aru. Aga noh. Ma vaatasin Orioni, juba mitmendat korda viimase kuu aja jooksul või nii, ja mõtlesin, et ma ei ole varem elus eriti Orioni üldse näinud. Tartus ei ole Orioni. Tartus oli Väike Vanker, täpselt meie õue kohal, keeras end ainult aastaajale vastavalt natuke ringi. Aga nüüd on Tartu maantee kohal Orion ja õhtul koju tulles jääb see paremat kätt ja sirab kenasti.

Kodus mängisin tähekaardiga. Meil on selline mõnus tähekaart, mitme kettaga, mida saab pöörata ja siis vaadata, kuidas tähed Eestis tõusevad ja loojuvad ja kuidas kellaajad ja aastajad ringi käivad, selline suht filosoofiline värk. Töötab väga hästi. Ma tean nüüd, et praegusel ajal, veebruari keskel, tõuseb Orion juba kella nelja ajal õhtul (nojah, aga siis ei ole veel pime ja me ei näe) ja loojub kell kolm öösel. Selline lugu siis.

Ma arvan, et Orion on mu uus lemmiktähtkuju.

Advertisements

4 thoughts on “me koos me koos all noore kahvatu kuu

  1. Millalgi käisin Tartu tähetornis tähti kaemas. Siis sealne inimene näitas mulle Orioni. Nii et mis mõttes Tartus ei näe?

  2. No lihtsalt et ma elasin 17 aastat Tartus ja ei näinud selle aja jooksul kordagi Orioni. Võibolla ei osanud vaadata või ei pannud tähele. Aga ta on ju nii suur, kuidas saab teda mitte tähele panna?

  3. Meie õues jäi Orion valesse taevakaarde: maja taha. Aga meie õu oli ka umbes ainuke koht, kus tähti üldse näha oli, mujal oli liiga valge (tänavalaternad) ja majad ees. Ega seal Toomemäel ju pimedas eriti palju ei käinud;) Ja kuna ka õues olid ikkagi majad ümberringi, siis sai seal rohkem neid kesktaeva tähtkujusid vaadata. Aga Orion seisab ju serva peal. Ja on nii suur. Kui muist varju jääb, siis ei leia teda ju üldse üles.

    Vat sellepärast meil Tartus Orioni ei olnudki;)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google+ photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google+ kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s