#28 Briti saared

Läksin eile poodi maakaarti ostma (miks? sest ma usun visualiseerimise jõusse ja loodan, et kui ma kaardi seinale riputan, siis jõuan ükskord ometi Londonist välja ka), aga unustasin otsustada, millise maa kaarti ma tahan. Inglismaa? Suurbritannia? Ühendkuningriigi? Briti saarte? Õnneks poes ei olnud neist ühtegi, nii et suuremat jama sellest ei tulnud; see-eest teie ees tänased kohanimeminutid:

  • Briti saared (British Isles) – saarestik Atlandi ookeanis, koosneb Suurbritanniast, Iirimaast ja veel umbes kuuest tuhandest saarest.
  • Suurbritannia (Great Britain) – suurim Briti saartest. Selle saare peal asuvad Inglismaa (England), Šotimaa (Scotland) ja Wales.
  • Iirimaa (Ireland) – suuruselt teine Briti saar. Selle saare peal asuvad Iiri Vabariik (Republic of Ireland) ja Põhja-Iirimaa (Northern Ireland).
  • Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriik (United Kingdom of Great Britain and Northern Ireland) – riik, mis koosneb Suurbritanniast (vt ülal), Põhja-Iirimaast (vt ülal) ja veel umbes kuuest tuhandest saarest. Hellitlevalt kutsutakse ka United Kingdom või UK, harvemini Ühendkuningriik.

Et see kõik nii lihtne poleks, kui tunduda võib, siis… Suurbritannia ja Põhja-Iiri Ühendkuningriigi ametlik eestikeelne põhinimi on (wait) Suurbritannia!

Ja need kuus tuhat saart, mida ma kahel korral mainisin? Need ei ole mõlemal juhul päris samad kuus tuhat. Kui selle või järgmise taseme (Commonwealth, Crown, Overseas Territories – anyone?) vastu huvi on, siis selle selgituse kuulamisele kulutatud kümme ja pool minutit ei ole asjata kulutatud. (Klipp kestab tegelikult viis ja veerand, aga raudselt tekib vajadus teist korda veel vaadata.)

Loodan, et see kõik on piisavaks selgituseks, miks ma ka juhul, kui visualiseerimine töötab ja ma kunagi Cornwalli, Šotimaale või Jersey saarele jõuan ja sellest siin kirjutada tahan, “minu londonit” ümber nimetama ei hakka. Mis see siis olema peaks, et kõike katta – “minu briti impeerium”?

(Kaardi valisin lõpuks UK oma ja tellisin netist.)

2 kommentaari “#28 Briti saared”

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: