Publiku tungival nõudmisel ilmub täna retseptilisa.
PIPARKOOGID
300 g suhkrut
0.5 l vett
1 kg suhkrut
Suhkur (300 g) sulatada kuival pannil pruunistumiseni, lisada kuum vesi.
Kui suhkrukaramell on vees lahustunud, lisada veel 1 kg suhkrut ja keeta siirup parajalt paks.
Sellest kogusest saab 1.7 kg siirupit.
3 tl nelki
1.5 tl kardemoni
3 tl kaneeli
1.5 tl ingverit
4 apelsini riivitud koor
500 g võid
300 g hapukoort
6 munakollast
0.5 tl soola
6 tl küpsetuspulbrit
2 kg jahu
Kuumale siirupile lisada peenestatud maitseained, kloppida ühtlaseks ja veidi jahutada, siis lisada tükeldatud või, kloppida, kuni või on sulanud, panna juurde hapukoor, munakollased ja sool ning kloppida ühtlaseks massiks.
0.5 kg jahule segada hulka küpsetuspulber, sõeluda taignasse.
Lõpuks sõtkuda juurde ülejäänud sõelutud jahu.
Sellest kogusest saab 4.8-5 kg tainast. Taigna kogus oleneb sellest, kui paksuks on siirup keedetud.
Mina tegin poole vähem, sest seda viimast jahu sinna sisse sõtkuda läheb üsna tüütuks lõpuks:)
JÕULUKEEKS
Tegin Pille viidatud BBC lehekülje retsepti järgi. FYI, “black treacle” on mingi konkreetne siirup, mida mul Stockmannist leida ei õnnestunud. Tegin siis ilma, mis seal vahet. Ja vaniljeessents on minu meelest ka suht vastik asi, kuigi see tuli mulle lõhna järgi meelde alles siis, kui ma ta taignasse olin pannud:) Tehke parem vaniljesuhkruga või millegagi.
Muidu mu keeks sai täitsa kena. Panin kella üheks öösel äratuskella helisema ja käisin teda ahjust välja võtmas:P
Aitäh. Piparkooki tahaks ka :-)
kas seda siirupit lihtsam osta pole? või tulevad enda tehtud siirupiga ikka palju paremad piparkoogid?
Ma arvasin ka, et oleks lihtsam osta, aga see oli veel üks asi, mida ma Stockmannist ei leidnud:) Seal oli ainult heledat siirupit, ma oleks tumedat tahtnud.
Teine asi on see, et ma ei ole kindel, kas ja kuidas kogu seda kraami soojendada tuleb, kui valmis siirup olemas on. Ideid?
siirupit peaks idee järgi saama nii soojendada, et paned ta anumasse, anuma paned teise anumasse… siis paned sellesse suuremasse anumasse vee, mida keedad nii kaua, kuni siirup väiksemas anumas on kuum… praegu aga tundub mulle kahtlane kas siirupi selliste vahenditega piisavalt kuumaks ikka saab:)
Minu emme teeb valmissiirupiga, aga ma ei saa temalt praegu küsida, kuidas ta seda teeb. :P
Aga head on küll.
:P
Aga teate. Kui see siirupisoojendamine peab käima vee ja mitme anumaga, siis on see üks igavene mökerdamine ja lihtsam on siirup ikkagi ise suhkrust teha:)
Ja veel: ma käisin praegu külmkapi kallal tainast söömas ja ma arvan, et jahu võib julgelt mõnevõrra vähem panna. Kuidagi kõva on see värk. Küpsetada pole veel jõudnud.
Heh, sa ütled seda siis kui ma olen poolele taignale umbes 1,2kg jagu sisse mökerdanud ja siis on ka tunne, et kleepuv sai. Aga et võibolla on asi selles, et minu siirup ja sinu siirup on erineva näoga ja siis ma panin natukese jahu asemel täisterajahu. Lugesin oma vanadest raamatutest, et nii saab ka.
ja siis veel, et kas sinu oma tuli ka selline heledam? palju heledam kui poe omad?
Minu oma tuli ka üksjagu heledam kui poe oma. Aga selleks ma seda siirupit nii paksuks keetsingi, et ei tuleks liiga hele.