tule muga kaasa meil on aega nagu õhku

15 oktoober 2021, vaade Helvellynilt

mul hakkab Lake Districti kaart juba päris hästi peas kuju võtma ja tunnen maastikul tippe ja kurusid ja veekogusid nimepidi ära üsna tihti… aga praegu ikka päris kindlalt ei oska öelda, kas vasakul ees paistab Derwentwater või Bassenthwaite Lake.

mida ma oskan öelda, on see, et kui oled oktoobri keskpaigas kell pool kuus õhtul Inglismaa kõrguselt teise mäe otsas, siis loojangut vaadata on järgmine pool tundi küll kena, aga suur osa laskumist jääb puha pimeda peale. kirjutasin juba jõuluvanale korraliku pealambi asjus!

veetsin pool tundi kaarti uurides ja otsustasin, et see peab ikka jah Bassenthwaite olema. nii ootamatult lähedal tundub. see on muide ainuke järv (lake) Lake Districtis, teised on kõik -mere’id v6i waterid. tähendus muidugi on sama, lihtsalt selline sõnadega mängimine ja hea asi viktoriinidel küsida.

7 kommentaari “tule muga kaasa meil on aega nagu õhku”

 1. Millist rada mööda ja kuhu sa laskusid? Mina olin Helvellyni tipus septembris kell 19, nii et laskudes samuti kiskus pimedaks. Aga võtsin tolle raja, mis natuke ringiga Glenriddingisse läheb – pikalt mööda harja, ja siis sujuvalt alla, hostelist mööda, aga vasakul pool jõge – seal sai ka tihenevas hämaruses ilma jalgu murdmata liikuda. Striding või Swirral edge’i peal neis oludes küll turnida ei oleks tahtnud…

  Pealampidest soovitan Petzl Actickut. Teenis mind imeliselt tol lumisel veebruariõhtul, kui ma olin päikeseloojangu ajal Stake passi peal, pimeduse jõudes Angle tarni juures, aga söök ja öömaja ootasid Wasdale headis. Pikk pime matk lumistes mägedes; taevas oli küll selge, aga kuu loomata, nii valgust andsidki tähed ja pealamp. Oli väga ilus ja natuke hirmus ka.

  1. me laskusime sealt Swirral Edge’i mööda ja siis paremalt poolt ümber Catstye Cami – õnneks serva peal turnimine ise toimus veel kaunis loojanguvalguses ja päris pimeda ajaks ei olnud jõeni enam palju maad. sealt samamoodi vasakul pool jõge Glenriddingisse.

   see Langdale’i Angle Tarn oli mu selle suve plaanides mitu korda, aga ilm ja olud kuidagi ei soosinud (sest paduvihmas ja paksus pilves olen ma Scafell Pike’i otsas juba olnud, nüüd tahaks vaadet ka näha). vbla universum ootabki, et ma enne õige lambi hangiks, nii et aitäh soovituse eest! (oo, ja see idee minna sinna veebruaris… aga miks mitte?)

   1. Eks lumiseid nädalavahetusi on Lake Districtis harva, aga mulle, jah, tol korral selline just sattus: miinus kümme ja selge taevas. Kõik inglased olid väga elevil! No ja mina ka. Aga lumega pimeda peale jäädes on tarvis päris hästi radu tunda – sest mõni rada, mis muidu suur ja lai, võib lumega hoopis käimata olla, ja see tekitab segadust. Mul natuke nii juhtus – läksin Angle tarnist otse edasi Great Cable’i suunas, mööa rada, mis on tegelikult ju väga suur ‘mägimaantee’, aga korraga olid mu ees ainult ühed jäljed. Ja kottpime. Siis oli küll hetkeks hirm, et olen eksinud. Aga ei olnud – lihtsalt üksainus inimene oli seda rada niimoodi otse käinud, teised kõik olid keeranud vasakule üles Scafell Pike’i poole.

    Ja kassid muidugi on lumega vaja kaasa võtta – sest rajad, kuhu vett voolab, muutuvad liuväljaks, ja see võib täitsa ohtlik olla. Aga muidu väga soovitan veeburarit!

    Ja Angle tarni lähedal on pakinaise haud, selle ma tahaks järgmisel korral üles otsida:
    https://www.waymarking.com/waymarks/wmTK8_The_Packwomans_grave_Langdale_Cumbria

 2. oi, oi, see on ju see kant, kust “Saladuse võtme” minategelane pärit on, üks neid, kuhu peaks literatuursetel põhjustel minema.

  “Uhkuses ja eelarvamuses” käisid nad Lake Districtis sugulastega ka, aga seal nii konkreetseid kohti ei nimetatud.

  1. oi, oi, aga miks ma seda raamatut lugenud ei ole? tuleb tellimus teele panna ja j6ulupuhkuse ajal ette v6tta :)

   1. aitäh! aga kui meil see olemas on… miks ma seda lugenud ei ole? :)

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: