et me homne päev on helge selles keegi ei saa kahelda

Ei mäleta enam, kas see oli mingis fido areas või popis newsgroupis, kus kunagi 1995. aasta paiku tekkis arutlus sõna “kaart” käänamise üle. Muidu kirjutasid inimesed üsna korralikus eesti keeles, aga näiteks poes maksid millegipärast tihti “kaartiga”, kuigi vahel olid “kaarti” koju unustanud. Selgus, et kõik teavad suurepäraselt, kuidas on õige, ega aja ka mingit kiusu, aga see lihtsalt on selline viga, mis seletamatul kombel kipub sisse tulema. Umbes nagu trüki- või näpuviga, aga alati samas sõnas. Noh, ma ei tea, minul ei ole ta kunagi niiviisi tulnud, aga ma üsna usun, et mingi selline jama sellega on. Ka hiljem olen erinevate kirjaoskajate inimeste kirjutistes sama viga täheldanud.

Ja teine sarnane asi on nüüd viimase aasta või paari jooksul mulle silma hakanud – mingites kindlat tüüpi lausetes suudab suur hulk inimesi ainsuse osastava lõpus oleva t asemel kirjutada d, nii et tekib mitmuse nimetav. See sai nüüd keeruline:) Umbes nagu “meeldivad kevadet soovides.” Seda viga olen ma ise ka vähemalt korra suutnud teha, pärast lugeda oli ikka täitsa naljakas… ja no ma tõesti ei tea, kust see tuli!

Advertisements

5 kommentaari to “et me homne päev on helge selles keegi ei saa kahelda”

 1. Mrl Says:

  Oh, ma olen ühe kaarti-inimesega kunagi pika vaidluse maha pidanud… Aitas vist lõpuks ÕS.

 2. keelekõrv Says:

  viimasel ajal on analoogne jama sõnaga “kontsert”:

  minnakse kontsertile, ollakse kontsertil jne..

 3. kitty Says:

  Jah, aga kontserdi kohta ei tea inimesed tegelikult ka, kuidas käänata. Pole kunagi teadnud. Aga osastav kääne, see on kolmanda klassi etteütluse teema! Kõik teavad ja oskavad, aga ikka kirjutavad valesti. Kuri vaim, mis muud.

 4. tari Says:

  mnjah, ma pole kunagi vist selliseid vigu teinud. seeest aga kirjutan ma vahepeal meelega õigekirjast mööda. mõningate kindlate sõnade puhul.

 5. juudas Says:

  … ja endiselt närid Sa ülakomasid. Mõned asjad ei muutu ja see on tegelikult isegi väga hea.

Lisa kommentaar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Muuda )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Muuda )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Muuda )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Muuda )

Connecting to %s


%d bloggers like this: