see kassil tõstis tuju kuid oli minu lind

Ma tahaks ka jalgpalliteemadel sõna võtta. Nimelt et me saime laupäeval TÜ naiskoorilt pähe, mingi 3:0 vist:P Hea on küll teleka ees Beckhami õpetada, kuidas peab asju tegema, aga tegelikult on see ikka väga raske mäng:)

Valimistulemuste puhul meeldivad mulle kõige rohkem need asjad (tähtsuse järjekorras):
1. et Strandberg sai rohkem hääli kui nii mõnigi tegelikult parlamenti pääsev inimene. Lihtinimesele mõistetavas, igasuguste kordajatega läbi jagamata ja korrutamata üldarvestuses (hääli per kandidaat) üheksas koht. Kõvasti parem kui ma lootagi julgesin.
2. et Res Publica kaotas
3. et SDE võitis

Inspireerituna Liisa valimisteemalisest sissekandest, tahaksin võtta kokku kogu oma julguse, tunnistada oma võhiklikkust ja küsida: mis värk on sedeli rikkumisega? Mispoolest täpselt on see parem kui valimata jätmine, mida sellega väljendatakse, kuidas see mõjutab valimistulemusi?

Muide, kehtetuid sedeleid oli seekord 2222, kas pole ilus number?:)

Lisa nõmedate sõnade teemalisele sissekandele: “valituks osutunud” on ka keelamist väärt väljend.

4 kommentaari “see kassil tõstis tuju kuid oli minu lind”

  1. Rikkumisega on see värk, et madalale valimisaktiivsusele antakse peamiselt kahte sorti põhjendusi: a) inimesed on eluga nii rahul, et ei viitsi jaoskonda loivata b) inimesed leiavad, et poliitikud ei teeni nende huve, midagi paremaks ei muutu, ükskõik, kes võimul, kogu süsteem on mõttetu jne.

    Sedeli rikkumine näitab üheselt viimast varianti. Lisaks on ristike / kuri kommentaar sedelil märksa kindlam tee kui protestihäälnt Einselnile. Just protestihäältest kasvas Prantsusmaal välja kogu le Peni jama presidendivalimistel.

    Valimaskäimine on ühesõnaga üks kõige olulisemaid ja nii ruumis kui ajas võrreldavaid kodanikuosaluse indikaatoreid. Rikkumine näitab, et valijale lähevad asjad korda, aga mingi ‘aga’ on asjal juures.

    PS: ise tegelikult väga ei kurda, sedelit rikkusin lihtsalt erialase neutraalsuskiiksu pärast.

  2. ok, aga kuidas suhestub sedelirikkumine d’Hondti ja muu sellisega? kas valimistulemuse seisukohalt (e. kes lõpuks mandaadi said) on vahet, kas sedelirikkujaid oli 22, 2222 või 20222?

  3. ja mõtle 2222st tean ma 2te :)

    aga rikutud sedelitega ei juhtu nii nagu protestihäältega väiksemale tegijale, kust see hääl liigub tegelikult suurerakondade kasumiks. Vaata Telleris kbr seletab.

    Rikutud sedelid on kõige ägedamad siis, kui neile ei tehta mitte rist, vaid kommenteeritakse. Ja inimesedkirjutavad sedelitele ägedaid asju.

  4. minule isiklikult ei ole kunagi rikutud sedel millegi sellisega seostunud. mina olen alati mõelnud, et sedelit rikuvad vanainimesed, kes kirjutavad kastikesest mööda.

    kahtleksin sõnumi selguses :)

Lisa kommentaar