viisteist magamata ööd olen sõdind endaga

Hilisõhtused keeleminutid. Viimasel ajal ma muudkui loen igalt poolt selliseid sõnavärdjaid (või on need arvuvärdjad?) nagu 2he, 5t, 7me… ükspäev kohtusin isegi 10mnega! Just, kümnemnega. Või kümmemnega, ma ei teagi nüüd?:) Aga raamat ütleb: sõnaühendis selgub kääne nimisõnast ja arvsõna käänet ei ole vaja osutada. Põhiarvsõnade näiteid: Käsilehed tuleb paljundada 42 kuulaja jaoks (ehk 42 … Loe edasi “viisteist magamata ööd olen sõdind endaga”

Hilisõhtused keeleminutid.

Viimasel ajal ma muudkui loen igalt poolt selliseid sõnavärdjaid (või on need arvuvärdjad?) nagu 2he, 5t, 7me… ükspäev kohtusin isegi 10mnega! Just, kümnemnega. Või kümmemnega, ma ei teagi nüüd?:)

Aga raamat ütleb: sõnaühendis selgub kääne nimisõnast ja arvsõna käänet ei ole vaja osutada.

Põhiarvsõnade näiteid: Käsilehed tuleb paljundada 42 kuulaja jaoks (ehk 42 kuulajale). Kutsutud 210 inimesest tulid pooled. Murdesõnavara saadi 15 külast 20 inimeselt. Kodumajandite osatähtsus on kasvanud 6,5%st 10,9%ni. 70 cm-st seelikuks ei jätku.

Järgarvsõnade näiteid: 7. aprillil 1994. aastal, 8. kohale, Võru maantee 16. kilomeetril, enne 1. maid, V peatükist, 8.b ehk VIIIb klassis.

/…/

Kui numbritega kirjutatud arvsõna käändest võib valesti aru saada, siis on parem kirjutada see sõnadega: Kuutkümmend krooni ma ootama ei jää (vrd: 60 krooni ma ..). Kaht(e)teist(kümmend) vihast meest ei ole enam laua taha oodata (vrd: 12 vihast meest ei ole ..).

Sõnadega kirjutades on muidugi kohe teine tsirkus – et mis kokku, mis lahku. See on ka nii lihtne. -teist, -kümmend, -sada kirjutatakse eelneva arvsõnaga kokku, kõik muu käib lahku. Kolmsada kaksteist tuhat nelisada kolmkümmend viis.

See on lihtsalt õudne, milline iriseja ma olen.

One thought on “viisteist magamata ööd olen sõdind endaga”

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s

%d bloggers like this: