istun ja elan ja olen

Mis värk sellega on, et velotaksod linnas kõik mööda kõnniteid sõidavad? Liikluseeskirja järgi nad jalakäijad küll ei tohiks olla – või on? Või on neil mingi eridiil, et peab sõitma kõnniteel, sest kui sõiduteel mingi jama juhtub, siis saavad kliendid viga vms? Ma ei aja kiusu ega midagi, ma lihtsalt mõtlen eeskätt sellele, et kui … Loe edasi “istun ja elan ja olen”

Mis värk sellega on, et velotaksod linnas kõik mööda kõnniteid sõidavad? Liikluseeskirja järgi nad jalakäijad küll ei tohiks olla – või on? Või on neil mingi eridiil, et peab sõitma kõnniteel, sest kui sõiduteel mingi jama juhtub, siis saavad kliendid viga vms?

Ma ei aja kiusu ega midagi, ma lihtsalt mõtlen eeskätt sellele, et kui isegi nii silmatorkav, atraktiivne ja põhimõtteline asi nagu velotakso sõidab kõnniteel, sest sõiduteel lihtsalt ei julge ja jalgrattateed ei ole – siis leiavad ju kõik teised jalgratturid ka, et nii ongi hea ja õige? Ja autojuhid ei hakka iial jalgratturit respekteerima ja jalakäijad peavad eluaeg elama ratta alla jäämise hirmus. Või vastupidi – mu oma emme ajas ükspäev rattaga jalakäija alla (peaaegu) ja sai ise viga:P

Ise ma lõpetan oma tänase õhtu tõenäoliselt ebakainena rattaga koju sõites. Purjuspäi suureneb jalgrattaga raske avarii tegemise oht 20 korda! Mul on kiiver igatahes. Uhh, ma poleks pidanud hakkama sellele kusagilt meeldejäänud 20-korra-faktile veebist kinnitust otsima. Võibolla lähen ikkagi taksoga.

8 kommentaari “istun ja elan ja olen”

 1. Kõik jalgratturid leiavad, et kõnniteel on tihti parem sõita (including mina). Elementaarne :) Kuni normaalseid rattateid ei tule, ei muutu ka.

  Samas, tihti leiavad ratturid, et sõiduteel on parem sõita :) Sest et rattatee (näiteks Sõpaka oma) on üsna hullu kattega. Muidugi, Tallinna teede praegust olukorda arvestades võib see iganenud olla :)

 2. Muidugi on kõnniteel parem sõita. Asfalt ei ole nii ära lõhutud (palju see jalakäija ikka lõhkuda suudab) ja autod ei sega (jalakäijad jäävad küll veits jalgu, aga jalgrattur on jalakäijast reeglina tugevam ja sõidab üle).

  Ma hakkan vist autoga ka kõnniteel sõitma sellest loogikast lähtuvalt.

  Ah, tegelt ma ju tean, et Erkiga pole mõtet vaielda.

 3. Kui on võimalus, siis üritame ikka sõiduteel sõita, aga näiteks Tammsaare pargis on piisavalt laiad kõnniteed ja sealt saab otse tunduvalt kiiremini läbi, seega seda kasutavad kõik velojuhid.

  Pean tunnistama, et olen ise ka veidi rohkem velotaksoga kõnniteel sõitnud, kui vajalik, aga nii saab tihtipeale lihtsalt kliendisoovitud kohani paremini ligi.

 4. Minu tähelepanu äratas eile vöötradu mööda Stockmanni ristmikku ületav velotakso. Alustas prillipoe juurest (see torniga maja) ja jõuda üritas diagonaalis üle ristmiku (sinna, kus see tühi krunt on). Ja ma ei taha üldse öelda, kuidas ta oleks pidanud sõitma, sest ma ei kujuta hetkel ette, kust seal kuhu pöörata võib, aga silma jäi see, kuidas ukerdati jalakäijate vahel ja võeti ohutussaartel ära kogu ruum ja inimesed pidid sõiduteel seisma:(

 5. Purjuspeaga rattaga sõita ei tohi, selle eest ideeliselt võidakse su värskelt omandatud juhiloadki ära võtta.

 6. Kõnniteedele äsja värvitud sõbralikud (?) ülestikku jalakäijad ja jalgratas aitavad ka ilmselt kaasa sellele, et jalgratturid jäävad meil igavesti jalakäijate vahel ukerdama.

 7. kui tõsisem õnnetus juhtub, siis kiivril on ainult see eelis, et ajud ei voola laiali ja meedikutel on mugavam sind kokku korjata. kurb, aga tõsi.

Lisa kommentaar

Täida nõutavad väljad või kliki ikoonile, et sisse logida:

WordPress.com Logo

Sa kommenteerid kasutades oma WordPress.com kontot. Logi välja /  Muuda )

Google photo

Sa kommenteerid kasutades oma Google kontot. Logi välja /  Muuda )

Twitter picture

Sa kommenteerid kasutades oma Twitter kontot. Logi välja /  Muuda )

Facebook photo

Sa kommenteerid kasutades oma Facebook kontot. Logi välja /  Muuda )

Connecting to %s